Staţiunea Pomicolă Târgu Jiu, odată unitate etalon în domeniul cercetării la nivel naţional, se află într-o criză financiară devastatoare, cu datorii de peste 20 de miliarde lei vechi. Cu toate acestea prefectul judeţului Claudiu Teodorescu dă asigurări că Staţiunea Pomicolă nu îşi va închide porţile.
Directorul Centrului de Cercetare Ion Călinoiu nu ştie unde să mai solicite sprijin, încât Staţiunea Pomicolă să scape de problemele financiare pe care le are. În prezent, unitatea datorează la bugetul de stat aproximativ 12 miliarde lei vechi, sumă din care doar trei miliarde reprezintă creanţe, restul fiind penalităţi de întârziere. La această datorie se mai adaugă încă 8 miliarde, respectiv facturi şi salarii restante. Acesta este şi motivul pentru care nici Universitatea „Constantin Brâncuşi” nu doreşte să preia centrul de cercetare. „Venim din spate cu datorii importante, faţă de stat, faţă de creditori, faţă de foştii salariaţi. 90% din patrimoniu a fost retrocedat iar acum nu vrem decât să ieşim din situaţia grea în care ne aflăm”, a declarat directorul Ion Călinoiu. Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Pomicolă administrează 175 ha de terenuri, în cadrul unităţii lucrând doar puţin peste 20 de angajaţi. Fără susţinere financiară de la buget, cu o activitate pomicolă mult restrânsă, conducerea face eforturi lunare uriaşe pentru achitarea salariilor şi aşa restante.
Prefect: Staţiunea nu va dispărea
Prefectul judeţului Radu Teodorescu dă asigurări cu privire la faptul că săptămâna viitoare va relua discuţiile pentru salvarea unităţii de cercetare. Mai mult decât atât Teodorescu susţine faptul că oamenii nu-şi vor pierde locurile de muncă. „Vom avea în atenţie acest aspect şi asta ca urmare a faptului că Staţiunea Pomicolă a reprezentat şi a avut un rol important la nivelul judeţului. Universitatea nu a putut prelua staţiunea din cauza datoriilor p