Dacă în materialul anterior psihologul Codruța Ciurlea li s-a adresat tuturor acelora care sunt încercați de angoase și fobii sociale, acum va fi rândul cititorilor care doresc să afle mai multe despre importanța stimei de sine să parcurgă cu atenție recomandările de mai jos, în speranța că se vor regăsi în problemele descrise de domnul Geo și că vor găsi, în sfaturile psihologului și în referințele din literatura de specialitate, o cale pentru depășirea situației de viață cu care se confruntă.
Domnul Geo i s-a confesat psihologului Codruța Ciurlea astfel:
“Doamna psiholog, mi-aș dori să aflu mai multe despre îmbunătățirea stimei de sine și menținerea e-ului la un potențial maxim, dar în același timp și relaxat. Dacă devalorizez (nu mai acord aceeași importanță pe care o acordam mai demult) anumite aspecte ale vieții, ce consecințe ar putea asta să aibă, în afară de a mă face mai puternic și mai încrezător? Este un lucru natural, matur sau ipocrit? Dar alte exerciții pentru a ține mintea ascuțită, puterea sporită, cunoașteți? Aș fi recunoscător. Cu rușine vă scriu acest mesaj, sperând la confidențialitate. Vă mulțumesc frumos! Un oarecare.“
În cele de mai jos, iată și răspunsul Codruței:
“Dragă Geo,
Stima de sine constituie o valoare umană fragilă şi schimbătoare. Ea creşte de fiecare dată când ne străduim să ne respectăm standardele şi scade atunci când nu reuşim să atingem respectivele standarde.
Aşa încât, pe parcursul vieţii, este posibil să cunoaştem valori foarte înalte ale stimei de sine, dar şi foarte scăzute…
Stima de sine se conturează, conform literaturii de specialitate, din patru componente principale:
¤ sentimentul de siguranţă
¤ cunoaşterea de sine
¤ sentimentul de apartenenţă (la o familie, la un grup, la o categorie socio-profesională etc.)
¤ sentimentul de competenţă.
Adesea, stima de