Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, a declarat că instituţia vrea săi convingă pe acţionarii cu influenţă semnificativă în capitalul băncilor să-şi dezvăluie identitatea.
"Deponenţii şi debitorii băncilor au dreptul să ştie cu cine fac afaceri. Au dreptul să ştie cine sunt acţionarii adevăraţi ai instituţiilor financiare", a declarat Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM, în cadrul unei emisiuni la postul TV Moldova 1.
Potrivit oficialului în cazul creat la Moldova Agroindbank instituţiile statului sunt într-un joc de-a şoarecele cu pisica cu aşa-zişii 'băieţi deştepţi". "Noi am anunţat că în derularea tranzacţiilor care au loc sunt o serie de indici care dau naştere unor suspiciuni. Nu avem de a face cu şapte acţionari noi, ci posibil cu un grup de persoane, care s-au înţeles din timp şi au dobândit o cotă substanţială fără permisiunea băncii. Tranzacţiile s-au efectuat sub pragul de 5%, pentru a nu trebui ca ei, aceşti "băieţi deştepţi’, să-şi dezvălui identitatea", a precizat guvernatorul BNM.
Totodată Dorin Drăguţanu a spus că în afară de MAIB asemenea tranzacţii au avut loc şi la alte trei bănci, iar impunenerea de noi restricţii nu va constitui un impediment pentru "băieţii deştepţi", care vor găsi întotdeauna căi de a le ocoli.
Guvernatorul a precizat că în cazul tranzacţiilor cu pachete de acţiuni la MAIB au fost depuse mai multe plângeri, iar Procuratura a intentat şi un dosar penal.
Banca Naţională a Moldovei (BNM) a anunţat anterior că, în urma unui şir de tranzacţii ce au avut loc începând cu luna martie şi până la 18 mai, 30,2% din acţiuni ale Moldova Agroindbank au ajuns să fie controlate de şapte firme înregistrate în Marea Britanie, Cipru si Letonia, fiecare companie detinând o cotă de sub 5%, care, pentru a fi cumpărată, nu necesită obţinerea permisiunii prealabile din partea BNM.
Astfel,