Preşedintele ICR, Andrei Marga, a ales deja noii şefi care urmează să le înlocuiască pe Ioana Anghel, fostul director al ICR Madrid, şi pe Silvana Rachieru, fost director al ICR Istanbul, deşi acestea nu mai aveau mult până la încheierea mandatului. ”Am desemat pentru ambele oraşe, cei mai buni oameni pe care îi avem în domeniu. La Istanbul l-am pus pe Tasin Gemil, cel mai bun turcolog din România, iar la Madrid pe Irina Călin, unul dintre cei mai buni hispanişti”, a declarat preşedintele ICR, Andrei Marga.
În plus, pe site-ul ICR s-au scos deja la concurs posturi de refrent în străinătate pentru poziţii care se vor vacanta de-abia în 2014.
Graba instituţiei conduse de Andrei Maga de scăpa de cei care au fost angajaţi în timpul mandatului lui Horia-Roman Patapievici este evidentă. Surse din interiorul ICR ne-au declarat că planul lui Marga e, se pare, sa îi schimbe pe mai toti cei rămaşi din „vechiul regim“ înainte de începerea vacantei parlamentare şi de vreun divorţ de prin USL. Singurii rămaşi neatinşi sunt cei de la ICR Stockholm pentru că România e ţară invitată anul acesta la Târgul de Carte de la Gotteborg, iar directorul Dan Shafran este imbatabil ca imagine şi relaţii în Suedia, aşa că ar fi fost totuşi prea riscant pentru conducerea ICR să-l îndepărteze tocmai acum, şi cei de la ICR Londra pentru că au ridicat imediat crenguţa de măslin şi l-au invitat pe Andrei Marga să susţină acolo conferinţe universitare, ceea ce filialele din Madrid şi Istanbul nu au făcut.
Schimbările sunt evident de natură politică şi chiar, mai grav, de vendetă personală în lupta lui Andrei Marga cu „oamenii lui Patapievici“. Criteriul performanţei, atât de invocat în acţiunea de curăţire aproape stalinistă a insituţiei de „vechile elemente“ , nu se aplică de fapt absolut deloc în realitate.
Încercând să aflăm opinia conducerii ICR referitoare