Vezi VIDEO
Considerata de multi raiul capsunilor, localitatea Halmeu din judetul Satu Mare prospera din cresterea lor. Aici, cateva familii si-au dezvoltat o adevarata afacere din cultivarea acestor fructe. Unul dintre agricultori este Emil Palincas, care, inca din anii '90 a intrat in aceasta industrie. A invatat toate metodele, dar si secretele din carti, iar acum le aplica fara sa dea gres, impreuna cu zeci de muncitori care lucreaza pentru el. An de an, barbatul tine pariul cu soarele, vantul si ploaia si se incapataneaza sa duca mai departe afacerile, dar si traditia mostenita de la parinti.
In cei peste 20 de ani de lucru pe plantatii, barbatul a prins secretul capsunei care se topeste in gura si, profitand de experienta acumulata, si-a dezvoltat de la un an la altul afacerea. A inceput sa munceasca inca din copilarie impreuna cu parintii. Atunci a prins drag de capsuni, iar dupa ce s-a asezat la casa lui, barbatul a inceput sa cultive capsunile pe cont propriu. A inceput cu 20 de arii de capsuni, iar astazi intreaga recolta se intinde pe 4 hectare de teren.
„Am tehnologie, am carte dupa care ma ghidez. Cum se face primavara se curata de frunze, se dezinfecteaza cu cupru, dupa care se da cu un insecticid impotriva paianjenilor si acarienilor, dupa care se da alt tratament pentru frunza, sa fie cat mai sanatoasa planta. Daca este sanatoasa planta mama, atunci sigur ca produce. Frunza este bucataria care in mod normal prepara hrana pentru fruct. Daca e frunza slaba iese si un fruct slab, daca frunza e sanatoasa atunci si capsuna este sanatoasa”, a marturisit Emil Palincas, proprietarul unei culturi de capsuni.
Producatorul si-a pregatit cu rabdare si multa migala terenul, chiar si inainte de a se pune pe cultivat. Acesta a facut mai multe fantani cu motopompe, dar si cu sistem de picurare din 10 in 10 metri, astfel incat