China a lansat, marţi, vehiculul spaţial Shenzhou X, care are la bord un echipaj de trei astronauţi, dintre care o femeie, în cadrul celei mai ambiţioase misiuni spaţiale din istoria sa, potrivit imaginilor difuzate de postul de televiziune CCTV.
Racheta Long March care transportă capsula Shenzhou X a decolat la ora locală 17.38 (12.38, ora României, n.r.) de la o bază din deşertul Gobi, sub ochii preşedintelui Xi Jinping, care a venit să asiste la această etapă crucială din ambiţiosul program spaţial chinez, informează lemonde.fr.
Cu câteva ore înainte de lansare, televiziunea de stat chineză a difuzat un program special în direct, dedicat evenimentului, impregnat de accente naţionaliste.
Această misiune "întruchipează visul spaţial al naţiunii chineze", a declarat şeful statului. Lansările spaţiale reprezintă o ocazie deosebită pentru regimul comunist chinez de a se evidenţia, numeroase persoane din aparatul de stat apărând în faţa micului ecran marţi, declarată zi de sărbătoare în China.
Capsula Shenzhou a părăsit atmosfera la bordul rachetei lansatoare Long March şi se va conecta cu modulul spaţial Tiangong 1 ("Palatul celest"), aflat pe orbită în jurul Terrei. Echipajul de trei astronauţi va rămâne timp de 15 zile în spaţiu. Din echipaj face parte Wang Yaping, cea de-a doua femeie din istoria Chinei care ajunge în spaţiu.
"Această misiune va fi cea mai complexă pe care China a realizat-o până acum", afirmă Morris Jones, un expert australian în domeniul spaţial. Misiunea are loc la exact 50 de ani după ce rusoaica Valentina Tereşkova, prima femeie cosmonaut din istorie, a realizat un zbor în spaţiu, în perioada 16-19 iunie 1963, la finalul căreia această fostă muncitoare din industria textilă a fost declarată "eroină a Uniunii Sovietice".
China dezvoltă un ambiţios program spaţial, care include obiectivul de a plasa un veh