În cadrul Festivalului de Teatru de la Sibiu (FITS), care a început pe 7 iunie, printre spectacolele de calitate s-au numărat: "Continuu" (dans, coregrafia Sacha Waltz, Germania), "Cântece triste din inima Europei"(teatru, Finlanda – Lituania) şi "O piesă despre mamă şi patrie" – Teatr Polski(teatru, Polonia),
În „Continuu”, prezentat în deschiderea Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS, 7-16 iunie), s-a creat un câmp de tensiune între curentele energetice emanate de coregrafie, muzică şi vizual.
Titlul denotă continuitatea forţelor perpetue ale naturii. Coregrafa germană Sasha Waltz (50 de ani) angrenează impulsuri primare pe care le-a mai explorat în proiectele majore desfăşurate pentru muzee în anul 2009 – inaugurările artistice pentru David Chipperfield de la Neues Museum Berlin şi Zaha Hadid de la MAXXI din Roma.
Cu ajutorul celor douăzeci şi patru de dansatori, Sasha Waltz a conceput o coregrafie modernă, în spectacolul "Continuu". Opera simfonică „Arcana” de Edgard Varèse (1883-1965) reprezintă miezul muzical la care se adaugă compoziţii realizate de artişti precum Iannis Xenakis şi Claude Vivier.
În urmă cu nouăzeci de ani, Varèse – un artist vizionar inegalabil al timpului său – a propus combinarea conţinutului artistic cu cel ştiinţific. Se poate vorbi despre transformare, schimbare, conştientizare în „Arcana”, deşi nu este vorba de alchimie, ci de o erupţie vulcanică nocturnă, tentaţia prometeică de a domina cosmosul cuprins de sunet.
"Cântece triste din inima Europei"(Finlanda – Lituania)
Spectacolul "Cântece triste din inima Europei"/ „Sad songs from the heart of Europe” realizat de regizorul finlandez Kristian Smeds a fost dramatizat pe romanul „Crimă şi pedeapsă” al lui Dostoievski. În viziunea lui Smeds, Sonia, iubita lui Raskolnikov, o prostituată de circumstanţă, are rolul principal. Delictul cuno