Comercianţii de mici şi alte preparate din carne care vor fi prezenţi în perioada 21-24 iunie la Zilele Sucevei vor fi verificaţi cu atenţie de angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava. Directorul instituţiei, dr. Ludovic Abiţei, a informat că inspectorii sanitari au ordin să controleze calitatea produselor alimentare puse în vânzare la tarabe, în special a celor din carne, şi a avertizat că eventualele nereguli vor fi sancţionate.
„Vom avea două echipe în teren care vor verifica în permanenţă, pe toată durata manifestărilor, toţi comercianţii de produse alimentare, în special de mici şi alte preparate din carne. Vom urmări dacă au documente de provenienţă, echipamente profesioniste, dar şi cum prepară şi păstrează alimentele puse în consum”, a spus şeful DSP Suceava.
Dr. Ludovic Abiţei a adăugat că cea mai mare problemă pe linie de igienă sanitară, întâlnită în fiecare an la Zilele Sucevei, este lipsa apei curente la tarabe, în ciuda legislaţiei din domeniu. El a arătat că organizatorii ar trebui să le asigure comercianţilor posibilitatea racordării la apă curentă, aprovizionarea de la o sursă de apă putându-se realiza foarte simplu, cu ajutorul unor furtunuri. „În fiecare an, comercianţii îşi aduc apă de undeva, o depozitează şi apoi o folosesc, deşi legea spune că trebuie să aibă sursă de apă potabilă. Ei folosesc în general farfurii şi tacâmuri de unică folosinţă, însă au nevoie de apă ca să se spele pe mâini, să cureţe ustensilele, mesele sau grătarul”, a completat medicul.
Şeful DSP Suceava a precizat că altă problemă întâlnită de obicei la Zilele Sucevei o reprezintă lipsa cursurilor de igienă la angajaţii de la tarabe, aşteptându-se ca neregulile pe această linie să apară şi în acest an.
„Este veşnica problemă a fluctuaţiei de personal. Nu toţi angajaţii sunt calificaţi, ceea ce înseamnă că nu ştiu să manipuleze alimentel