Dacă parlamentul pregăteşte rol decorativ viitorului şef al statului, preşedintele în funcţie vrea, mort-copt, un parlament mai mic.
Anunţul preşedintelui privind intenţia de a mai întreba o dată poporul dacă nu i-ar plăcea un parlament de dimensiuni reduse a luat prin surprindere cam pe toată lumea. Inclusiv liderii politici locali au interpretări diferite asupra referendumului cu repetiţie anunţat de Traian Băsescu.
În opinia preşedintelui PSD Cluj, Remus Lăpuşan, noul referendum prezidenţial este o inutilitate. „Ţara arde şi baba se piaptănă. Victor Ponta merge în Germania şi în Slovacia încercând să rezolve problemele economice ale României şi Băsescu se gândeşte la referendumuri. Parcursul gândit de parlament privind adoptarea noii Constituţii, urmată de regionalizare este unul absolut firesc. Astfel de viruşi introduşi în acest proces nu pot decât să facă rău. Cred că Traian Băsescu a făcut un joc de gleznă, o acţiune populistă şi nu cred că va face acest referendum, pentru că, de fapt, el nu are nicio intenţie reală ca România să aibă parlament unicameral şi 300 de parlamentari, acţiunea sa fiind pur demagogică şi cu scop electoral. Dacă Traian Băsescu şi PDL ar fi dorit într-adevăr reducerea numărului de parlamentari, nu ar fi contestat legea votată anul trecut de USL, iniţiată de Victor Ponta şi Crin Antonescu, prin care numărul deputaţilor era redus la 300 (legea votului muninominal „pur" - n. red.). În schimb, acţiunile lor au dus la formarea unui parlament supradimensionat, ca urmare a defectelor legii electorale actuale. E şi inutil un astfel de referendum, pentru că oricum parlamentul e cel care ratifică sau nu, prin legi, ceea ce doresc unii sau alţii", a comentat Lăpuşan.
Şeful liberalilor clujeni, senatorul Marius Nicoară, crede că, de această dată, Băsescu nu va mai avea succesul pe care l-a avut în 2009. „Am convingerea că, de