• Uneori, noua opţiune a aleşilor a venit în întâmpinarea dorinţelor alegătorilor
Traseismul în rândul parlamentarilor va fi împiedicat prin noua Constituţie. Parlamentarii vor avea acelaşi regim cu primarii în privinţa migraţiei politice. Buzăul, însă, a avut, în 24 de ani, doar 5 deputaţi care şi-au schimbat opţiunea politică în timpul mandatului.
Ceea ce au păţit primarii acum aproape 10 ani, după publicarea Legii 394/2004, li se pregăteşte prin noua Constituţie şi parlamentarilor. Mai precis, parlamentarii îşi vor pierde şi ei mandatul dacă pleacă din partidul din partea căruia au candidat.
Premierul Victor Ponta a declarat recent că şi membrii P.S.D. din Comisia de revizuire a Constituţiei vor vota împotriva traseismului politic, aşa cum o vor face şi liberalii, el precizând că asupra acestei chestiuni există o înţelegere în cadrul U.S.L. „Asta categoric vor vota şi cei de la P.S.D. Problema este că dacă avem vot pe liste nu mai poţi să ai procedura aceea în care în colegiu se face referendum. Atunci se pierde mandatul pentru schimbarea partidului. Probabil că nu o să acoperim ceea ce s-a întâmplat de altfel şi în aceşti ani cu primarii care nu şi-au dat demisia din partid, dar de fapt erau în opoziţie faţă de propriul partid. Probabil că rămâne acea singură portiţă, dar oricum e un pas important pentru sancţionarea traseismului şi cred că vom vota. E un punct asupra căruia ne-am înţeles”, a afirmat premierul.
Comisia de revizuire a Constituţiei a respins, în primă instanţă, un amendament al P.N.L. care ar fi instituit acelaşi regim aplicabil acum primarilor. Prin amendamentul respectiv se prevedea încetarea mandatului de parla- mentar „la data demisiei din partidul politic sau formaţiunea politică din partea căreia a fost ales sau la data înscrierii acestuia într-un alt partid politic sau o altă formaţiune politică”. Se