de Ioan VIDRIGHIN
vidrighinioan@tribuna.ro
12 iunie 2013 22:36
2 vizualizari
A-A+ La rugămintea unor fermieri din Mediaş, Avrig, Boiţa şi Agnita, revenim cu informaţii suplimentare despre iniţiativa ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, de a înfiinţa un fond mutual pentru fermieri ca alternativă de gestionarea riscurilor neacoperite de poliţele de asigurare. Reproducem aici declaraţia pe care ministrul a făcut-o la Sibiu cu ocazia întâlnirii cu crescătorii de ovine din judeţ şi din ţară: "Până la 30 iunie ar trebui să avem primul fond mutual din România pentru fermieri. Acesta se constituie ca şi contribuţie a fermierului (35%), a statului român (16,25) şi a Uniunii Europene (47,75%). Când avem pierderi, intervine fondul mutual şi îl despăgubeşte pe fiecare fermier ori procesator afectat".
În acelaşi context, Daniel Constantin a mai precizat: "De fiecare dată când există pierderi, la un euro contribuţie, Uniunea Europeană vine cu 65 de cenţi sprijin pe aceste zone de risc".
Fondul mutual va funcţiona după modelul francez, singurul funcţional la nivelul Uniunii Europene.
Riscuri acoperite
Conform celor declarate de ministrul Agriculturii, acest fond mutual îi va despăgubi pe fermierii cotizanţi în cazul unor calamităţi naturale care nu sunt luate în calcul de societăţile de asigurare.
Practic, pot fi acoperite, următoarele riscuri: seceta, focarele de boală la animale sau la plante, respectiv un incident de mediu, cu o dimensiune geografică limitată.
Daniel Constantin a declarat că "pentru acordarea de despăgubiri din fondul mutual pentru fermieri sunt eligibile cheltuielile legate de: pierderea de animale sau de plante, de pierderea activităţii pe exploataţie (în special cea inerentă scăderii performanţelor zootehnice ale animalelor sau a randamentului plantelor), de limitarea zonelor pentru păşunat, de