Şi diplomaţii plâng câteodată, nu? Mai ales atunci când sunt prost plătiţi şi simt că sunt din ce în ce mai lipsiţi de putere şi influenţă în politica externă. Cel puţin, acesta este cazul diplomaţilor israelieni, despre care France Presse scrie că nu ezită să iasă în stradă pentru a-şi exprima nemulţumirea.
Protest inedit
Circa 200 de diplomaţi au manifestat marţi la Ierusalim, cerând majorarea salariilor îngheţate de mai mulţi ani, dar mai ales ca Ministerul Afacerilor Externe să-şi redobândească prestigiul de altădată. “Diplomaţilor aflaţi la post în numeroase ţări nu le mai ajung banii de la o lună la alta”, a explicat pentru AFP Yair Frommer, preşedintele sindicatului angajaţilor din minister. “Am ajuns în punctul la care o treime din personal a preferat să plece din minister, în zece ani”, a spus acesta. “Nu se face nimic pentru soţi, care îşi pierd toate drepturile şi mai ales pensia, aşa că diplomaţii preferă să rămână în Israel şi să trăiască cu două salarii”, a adăugat sindicalistul.
Incredibil
Salariile diplomaţilor nu au mai fost majorate de 12 ani. Dar nemulţumirea diplomaţilor se referă şi la prestigiul carierei pe care şi-au ales-o şi care nu este deloc dintre cele mai uşoare, dată fiind complexitatea problematicilor cu care se confruntă un stat precum Israelul.
“Nu mai puţin de patru ministere au dobândit, din considerente politice, prerogative şi bani care îi reveneau înainte MAE, fără a mai lua în calcul faptul că nu mai avem un ministru cu normă întreagă”, a remarcat un diplomat care a dorit să i se păstreze anonimatul.
Acesta s-a referit la faptul că premierul Benjamin Netanyahu este, oficial, şi şeful diplomaţiei israeliene, în aşteptarea unei eventuale reveniri a lui Avigdor Lieberman, căruia îi este rezervat acest portofoliu. Acesta ar putea relua conducerea MAE în săptămânile