Veste bună pentru părinții care au copii cu tulburări din spectrul autismului.Terapiile oferite de organizațiile non-guvernamentale copiilor diagnosticați cu autism vor fi decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
În plenul Camerei Deputaților, în această săptămână, s-a adoptat completarea și modificarea Legii nr.151/2010 privind serviciile specializate acordate acestor persoane. Odată cu această schimbare a legislației deja în vigoare, a fost cuprinsă și prevederea referitoare la decontarea de către Casa de Asigurări de Sănătate a serviciilor de specialitate acordate copiilor autiști de către organizațiile neguvernamentale.O altă prevedere este aceea că Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și ong-urile să stabilească o procedură prin care copiii cu autism să poată fi integrați în școli normale. Urmează ca pe baza legii să fie stabilite și normele de aplicare. În acest fel a fost creat practic cadrul referitor la condițiile de învățământ ale pacienților cu autism, partea de protecție a pacientului și aparținătorului și partea de terapie, nu doar cea medicamentoasă, ci și cea de psihoterapie. Deși la această dată autismul este considerat o afecțiune care nu poate fi vindecată, conform specialiștilor, diagnosticarea și intervenția timpurie, urmate de tratament specific și individualizat pot face ca persoanele cu autism să progreseze.
“Este o măsură extrem de binevenită, pentru că tratamentele pentru autism sunt extrem de scumpe, iar părinții trebuie să plătească din buzunarul lor ședințele de terapie. Multe dintre familii sunt sărace și nu-și pot permite să plătească, astfel că starea copilului se poate agrava. Această măsură trebuia luată mai demult”, a apreciat medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.
În prezent, serviciile de recuperare și reabilita