Membrii CSM şi reprezentanţii magistraţilor au participat miercuri la o discuţie cu membrii Comisiei de revizuire a Constituţiei, unde şi-au prezentat punctele de vedere asupra modificărilor legii fundamentale, cei mai mulţi solicitând întărirea statutului procurorului în Constituţie.
În debutul şedinţei Comisiei de revizuire a Constituţiei, preşedintele CSM, Oana Hăineală, a susţinut că a primit foarte târziu documente din partea comisiei de revizuire, fapt pentru care nu a putut fi conturat un punct de vedere unitar. Hăineală a precizat că propunerile Consiliului ar urma să fie transmise comisiei ulterior, în scris, membrii comisiei de revizuire acceptând ca acestea să fie transmise până luni.
Hăineală a afirmat că susţine amendamentul formulat de senatorul PDL Alin Tişe care prevede precizarea în legea fundamentală a faptului că Ministerul Public îşi desfăşoară activitatea în mod independent, ceea ce ar sublinia inclusiv independenţa procurorilor care în prezent funcţionează sub autoritatea Ministerului Justiţiei.
Totodată, preşedintele CSM a apreciat că nu ar fi necesară introducerea menţiunii că în faţa instanţelor judecătoreşti procurorii şi avocaţii beneficiază de deplină egalitate procesuală.
"Noi credem că nu este utilă introducerea în Constituţie a unei astfel de chestiuni, ea se subînţelege din modul în care este construită norma de procedură penală, din felul în care este jurisprudenţa nu doar a instanţelor naţionale, ci şi a celor internaţionale. Nu credem că este justificată introducerea acestei modificări", a susţinut Hăineală.
Preşedintele CSM a menţionat că, în cazul procedurii de numire a judecătorilor şi procurorilor, aceste numiri ar trebui să se facă de către Secţia de procurori a Consiliului.
"Referitor la procedura de numire a procurorilor şi a judecătorilor în funcţie, poziţia constantă a Secţiei de pro