Hackerii români nu se lasă mai prejos şi atacă, iar mulţi utilizatori sunt neputincioşi în faţa acestui fenomen, dar cum acţionează infractorii informatici din ţara noastră?
“Infractiunea informatică îmbracă forme multiple, în funcție de interesele grupării, precum și în funcție de resursele sau cunoștiințele tehnice ale infractorilor. Infracțiunile informatice din România se întind de la atacuri “dezinvolte” asupra infrastructurilor comerciale (spărgători de site-uri pentru a demonstra că se poate) până la fraudă electronică, ransomware sau escrocheriile prin telefon, SMS sau e-mail”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Bogdan Botezatu, Senior E-Threat Analyst, Bitdefender.
Potrivit acestuia, ca măsură extremă, hakerii locali se concentrează de asemenea pe furtul direct din bancomate prin amplasarea de “pisici” sau dispozitive asemănătoare cu bancomatele, cu care clonează cardurile și fură PIN-urile associate
Cetăţenii români au devenit mult mai precauţi dar de multe ori sunt depăşiţi de complexitatea atacurilor la sunt expuşi.
“Chiar dacă românii au învățat să se asigure de mai multe ori înainte de a instala aplicații sau de a deschide linkuri, atacatorii folosesc diverse tactici precum folosirea de exploituri zero-day care să instaleze viruși fără interacțiunea cu victima sau prin mutarea mediului de atac din online în offline (de exemplu, păcălelile cu mașinile de cusut Singer, păcălelile cu așa-zisele accidente de circulație în care au fost implicați apropiați ai familiei sau frauda cu cartele de reîncărcare pentru telefoanele mobile)”, a mai spus reprezentantul companiei de soluţii de securitate.
Acesta ne-a dezvăluit că o altă problemă cu care se confruntă România e numărul mare de aplicații piratate ale căror “crack-uri” dezactivează mecanismele de securitate ale sistemelor de operare sau ale produselor antivirus și deschid backdoor