Martorii chemati la bară sunt puşi să povestească circuitul reparării unui transformator, cum se petreceau lucrurile in SISE. Sursa: NICU DÎRDÎIAC
UPDATE 1. Cătălin Drăgoi, cel care era seful centrului municipal Iaşi de exploatare în cadrul filialei de retele electrice, a fost urmatorul audiat. "Eram implicat in procesul de reparare a transformatoarelor. Cand apărea un defect, mergea echipa de exploatare, facea masuratorile, se scotea transformatorul din retea si se aducea la atelier unde se repara. Din atelier luam alt ttransformator si+l montam in retea, in locul celui defect. Pentru transformatorul defect intocmeam un referat prin care solicitam repararea.", a povestit martorul. El şi-a menţinut declaraţiile date în timpul anchetei penale.
Primul martor luat la întrebări de avocaţii inculpaţilor a fost NIcolae Brumă, fost director al filialei Iasi a SISE.
Răspunzând întrebărilor Brumă Nicolae a precizat că în zona Moldovei în prezent la nivelul Întregii Moldove se defecteaza 500 de transformatoare, anual. La vremea respectiva se defectau 150 de tranformatoare, la Iasi. "In urma reviziilor, se constata ca transformatoarele 110 nu mai corespund tehnic si se facea comanda la atelierul de reparatii AISE si erau inlocuite sau reparate. Pe bază de comanda. In medie reparau circa 40-50 de intrerupatoare intr-un an, diverse reparatii cu costuri mai mari sau mai mici.", a spus Nicolae Brumă.
Reamintim că senatorul liberal a fost trimis în judecată în iunie 2012 de procurorii DNA sub acuzația de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată. Alături de el au mai fost trimiși în judecată fratele său, Lucian, Ioan Turbatu, fost director general al Electrica Moldova, Ion Mărchidan, fost director Întreţinere, Petru Andronache, fost director Comercial şi Mihai Damian au fost trimişi în judecată de DNA pentru abuz în serviciu.
Potri