Plantele cu colorit şi parfum îmbietor alină durerile şi ajută în nenumărate boli. Află când este momentul potrivit să le culegi şi ce trebuie să foloseşti de la ele pentru o sănătate de fier.
Crescând la margini de drum, o recunoşti după florile ei galbene, inconfundabila sunătoare, o plantă perenă, intră în hibernare iarna, iar primăvara răsare din nou
Perioada de recoltare - de la începutul lunii iunie şi până la finalul lui august.
Părţile active ale plantei - culege tulpinile, frunzele şi florile plantei cu o seceră, pentru a nu o smulge cu tot cu rădăcină.
La ce te ajută - Din flori poţi prepara o tinctură bună în nevroze, depresie, migrene, astenie, insomnie, dureri menstruale.
Partea aeriană a sunătoarei, de la tulpină şi până la flori, este utilă pentru a face infuzii, bune în dereglările de ciclu, gastrită, boli de nervi, hepatită, menopauză sau pentru a realiza un ulei benefic în tratarea colicilor la bebeluşi, răni, opăriri sau în arsuri solare.
Mod de preparare
Pentru a face o infuzie de sunătoare, pune două linguriţe de plantă uscată, mărunţită într-o ceaşcă cu apă. Repetă procedura de două-trei ori pe zi, ca să te bucuri de efectele ei tămăduitoare.
Poţi prepara în casă şi ulei de sunătoare punând florile plantei într-o sticlă, fără să le presezi, adăugând ulei de măsline şi lăsându-l la soare timp de 2-3 săptămâni.
Pentru tinctură, într-o sticlă, pune peste două mâini de flori, toarnă două căni de alcool medicinal şi lasă la macerat timp de 21 de zile.
Arbust înalt de până la trei metri, măceşul creşte în întreaga ţară. Se recoltează din momentul în care fructele lui se coc bine şi prind culoarea roşu-portocaliu. În această fază conţin cea mai mare cantitate de vitamina C.
Perioada de recoltare - începând de la sfârşitul lunii august până în octombrie.
Părţile active ale plantei - sunt d