Universitatea "Babeş-Babeş" (UBB) din Cluj-Napoca va introduce, din toamnă, testarea la admitere pentru absolvenţii de liceu, care constă într-un test grilă clasic, eseuri sau altă formă de verificare a cunoştinţelor, media de la Bacalaureat nemaifiind luată în considerare. Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, a declarat, miercuri, presei, că argumentele luării deciziei ţin de eficientizarea învăţămâmtului superior şi de faptul că o universitate care se respectă "îşi impune propria grilă pentru a avea cei mai buni studenţi", transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Ne-am gândit, pe de-o parte, la eficientizarea învăţămâmtului superior, iar, pe de altă parte, orice universitate care se respectă, iar UBB este una de prestigiu şi tradiţie, îşi impune propria grilă pentru a avea cei mai buni studenţi. De aceea ne-am gândit, din toamnă, pentru anul universitar 2013/2014, nu să revenim la formele vechi de admitere pe bază de examen, ci la anumite forme de testare a cunoştinţelor studenţilor pentru a-i determina pe unii să se pregătească, în ultimii ani de liceu, pentru a deveni studenţi şi de a reuşi să avem, şi noi, profesorii, un indicator al nivelului lor de pregătire. De aceea, pentru că suntem după o întrerupere de 12 - 13 ani, am decis să lăsăm la latitudinea facultăţilor fixarea modalităţii de admitere care poate consta într-un test grilă clasic sau eseuri sau altă formă de verificare a cunoştinţelor, astfel încât să fim capabili să ştim câţi din cei care vor deveni studenţi vor putea face faţă minimelor cunoştinţe în domeniul de specialitate", a spus Pop.
El a afirmat că nu se intră într-o universitate de prestigiu numai printr-o simplă înscriere sau prin luarea în calcul a mediei de la Bacaluareat, "ci trebuie intrat pe baza unui mic efort, pentru că învăţământul superior este altă treaptă de pregătire, care diferă de cea legată de liceu".
Pop a spus c