Comisia Europeană a respins propunerea de amânare a liberalizării preţurilor la gaze, deşi industriaşii au avertizat asupra efectelor negative, iar populaţia va suporta facturi aproape duble în cinci ani.
Autorităţile au dorit o amânare cu şase luni a liberalizării preţurilor la gaze naturale, dar s-au lovit de atitudinea inflexibilă a funcţionarilor de la Bruxelles.
Premierul Victor Ponta a declarat ieri că ţara noastră a primit răspuns negativ la solicitarea de amânare a scumpirii gazelor, motivarea fiind legată de faptul că liberalizarea a fost o obligaţie a României încă de la aderarea la Uniunea Europeană, din 2007. „Motivarea europenilor este foarte clară, că trebuia să facem această liberalizare încă de când am intrat în UE, din 2007. Este un principiu european“, a spus Ponta.
Pasarea vinei
Ponta a încercat să dea vina pe fostul premier Emil Boc pentru agrearea, în 2011, a unui memorandum privind preţurile reglementate la gaze cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE). Ponta a spus că liberalizarea a fost aprobată de fostul premier Emil Boc şi a devenit obligaţia României, care trebuie respectată. Pentru industrie, procesul de liberalizare ar trebui finalizat la finele anului viitor, în timp ce pentru populaţie termenul este 2018.
Departamentul pentru Energie, condus de Constantin Niţă, i-a trimis în luna mai o scrisoare comisarului european Gunther Oettinger, în care a prezentat intenţia Executivului, însă oficialul european a recomandat păstrarea calendarului, având în vedere că România are cel mai mic preţ la gaze din UE.
„Comisarul a subliniat faptul că impactul preţului energiei asupra competitivităţii industriei europene reprezintă o problemă de interes pentru Comisie. Comisarul a arătat că preţul gazelor de pe piaţa locală trebuie privit în perspectivă, r