În ciuda numeroaselor apeluri adresate Ministerului Sănătăţii, până în prezent nu s-a primit niciun răspuns.
Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) consultă anual între 130.000 şi 150.000 de pacienţi. Cu toate acestea, normativul de medici a rămas acelaşi ca pe vremea când nu aveam la Constanţa SMURD şi elicopter pentru salvarea vieţilor omeneşti. „Ne luptăm în continuare cu un deficit de medici, asistente şi personal auxiliar. La numărul mare de bolnavi pe care-i vedem, avem cu 11 medici mai puţini.
De precizat că pe normativul existent în anul 2006, avem 14 posturi de personal auxiliar libere, 12 de asistente şi cinci de medici“, a declarat dr. Rodica Tudoran, şeful UPU.
La rândul său, directorul SCJU a confirmat că până acum au solicitat Ministerului Sănătăţii în repetate rânduri să le deblocheze posturile, dar nu au primit nici un răspuns din partea lor. „Consiliul Judeţean Constanţa nu poate debloca nişte posturi pe care nu le finanţează. Tocmai de aceea ne-am adresat finanţatorului. Le-am trimis deja trei hârtii şi sperăm să primim un răspuns ca să ştim ce avem de făcut“, a arătat dr. Dan Căpăţână. Această problemă afectează însă bolnavii care sunt astfel nevoiţi să aştepte ore-n şir pentru a fi preluaţi de medici.
Contracte pe durată determinată
Conducerea spitalului a scos la concurs luna trecută 14 posturi de asistente medicale, registratori şi infirmiere, în ultimii cinci ani, de când Ministerul Sănătăţii a blocat ocuparea posturilor vacante, acesta fiind cel mai mare număr de angajări pentru SCJU. Totuşi, este vorba despre posturi temporar vacante, adică pentru o perioadă de minimum două luni şi cel mult doi ani. Aşa cum era de aşteptat, cele mai multe posturi sunt disponibile în UPU, unde mai este nevoie de un asistent medical pentru secţiile: Urologie, Dermato-Venerice,