În ziua în care ministrul Mediului, Rovana Plumb, anunța cu entuziasm, la Ploiești, relansarea programului Rabla și aplauda la anunțarea rezultatelor alegerilor din PSD Prahova, televiziunile de știri anunțau că România va primi vaporul încărcat cu deșeuri toxice, posibil radioactive.
Nu m-am mirat deloc, la noi se rezolvă absolut orice dacă se dă o șpagă cui trebuie. "Constanța e departe, dacă mă duc la mare o să merg la bulgari sau la greci", mi-am zis indiferent. Numai că am luat foc atunci când am aflat că reziduurile vor fi aduse la Ploiești, adică în orașul în care sunt, din păcate, din ce în ce mai puțin bucuros că trăiesc.
Mihail Fâcă este un nume cunoscut în lumea politică prahoveană. A fost director la RASP Ploiești, deputat PSD, administrator al județului și acum ocupă funcția de director al Agenției Naționale de Protecția Mediului. Fâcă a fost de câteva ori subiectul unor articole: atunci când lumea se mira că firma pe care o administra reușea să producă profituri foarte mari și atunci când un om al străzii i-a spart vila de la Cocoșești și a furat o tavă cu friptură. În rest, un personaj discret ce pretenții de profesionist.
Ei bine, mi se pare revoltător că niște reziduuri toxice, posibil radioactive, să fie aduse la Ploiești în timp ce ploieșteanul Fâcă conduce Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Cacofonia este intenționată.
Nu sunt nici pe departe un ecologist. Fac risipă de apă, de hârtie și de curent electric și nu colectez deșeurile selectiv dintr-un motiv foarte egoist: nu câștig nimic. Dar asta nu mă împiedică să văd că Ploieștiul suferă fantastic la capitolul spații verzi, în ciuda faptului că până și hectarele de la Parcul Bucov sunt împărțite la sutele de mii de locuitori.
De asemenea, Ploieștiul este, în ciuda declarațiilor oficiale, un oraș extrem de poluat. Nu trebuie să vină un anonim pus pe criterii