-AA+A
Rugăciune pentru Biserica Evanghelică, renăscută ca Pasărea Phoenix foto: Mesagerul de BN foto: Mesagerul de BN foto: Mesagerul de BN foto: Mesagerul de BN foto: Mesagerul de BN foto: Mesagerul de BNIncendiul din data de 11 iunie 2008 a fost marcat, marţi, prin sunetul clopotelor din turnul Bisericii Evanghelice C.A., începând cu ora 19.40, momentul în care flăcările au cuprins lăcaşul de rugăciune.
Pe scena de pe pietonal au fost prezenţi, pentru o comemorare ecumenică, Ovidiu Teodor Creţu, primarul Bistriţei, viceprimarul George Avram, preotul Johann Dieter Krauss, parohul evanghelic C.A., preotul ortodox Liviu Şugar, protopopul greco-catolic Ioan Vasile Frişan, monseniorul Gered Peter (biserica romano-catolică), preotul reformat Andras Peter.
În alocuţiunea sa, primarul Bistriţei a avut un ton echilibrat, în care s-a arătat mândru de solidaritatea comunităţii, de puterea de mobilizare, spunând: „După cinci ani de la incendiu, turnul Bisericii Evanghelice este complet restaurat. Avem cel mai frumos şi mai înalt turn de biserică din România, avem singurul turn de biserică între Viena şi Moscova care are şi un lift. În 2008 a fost o zi extrem de tristă pentru Bistriţa, îmi amintesc de miile de cetăţeni care erau pe străzi plângând când vedeau că simbolul Bistriţei arde şi că este în pericol să-l pierdem definitiv. Am avut puţin noroc că nu a fost vânt şi incendiul nu s-a extins. În aceşti cinci ani ne-am dat toţi mâna, cei care locuim în Bistriţa şi nu numai, cum la niciun alt obiectiv din Bistriţa nu s-a întâmplat, a fost un efort comun, un tot unitar. Toată lumea a înţeles că acesta este simbolul nostru şi că trebuie să refacem biserica. Eforturile au fost încununate de succes. Este un exemplu pentru România şi nu numai ceea ce se petrece la Bistriţa: o întindere de mână a tuturor bisericilor, peste animozităţi şi contradicţii de-a lungu