Comisia Europeană recomandă respectarea calendarului de liberalizare a preţurilor la gaze, deşi Departamentul pentru Energie a transmis o scrisoare comisarului pentru Energie, Gunther Oettinger, în care a fost exprimată intenţia Guvernului român de a amâna, cu şase luni, acest calendar, potrivit Agerpres.
Departamentul pentru Energie a transmis comisarului pentru Energie, Gunther Oettinger, pe data de 10 mai 2013, o scrisoare în care a fost exprimată intenţia Guvernului român de a amâna, cu şase luni, calendarul de liberalizare a preţurilor, în urma discuţiilor cu reprezentanţii consumatorilor industriali care şi-au exprimat punctul de vedere privind impactul calendarului de liberalizare a preţului gazelor, însă răspunsul oficialului european include recomandarea de a respecta calendarul de liberalizare, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Energie, remis marţi Agerpres.
În răspunsul primit de partea română, în data de 31 mai, s-a menţionat faptul că impactul preţului energiei asupra competitivităţii industriei europene reprezintă o problemă de interes pentru Comisie.
‘Comisarul a arătat că preţul gazelor de pe piaţa locală trebuie privit în perspectivă, raportat la preţurile de pe piaţa UE, menţionând că în anul 2011, preţul reglementat pentru consumatorii industriali din România era cel mai mic din Uniune. Răspunsul oficialului european include recomandarea de a respecta calendarul de liberalizare, atrăgând atenţia asupra faptului că, potrivit legislaţiei în vigoare, ANRE este instituţia abilitată să ia decizii privind preţul gazului din producţie locală şi a calendarului de liberalizare a preţurilor’, se arată în comunicatul Departamentului pentru Energie.
Funcţionarea pieţei de electricitate şi gaze naturale este reglementată de către Directivele europene. Conform acestora, pentru o corectă informare, ANRE este instituţia