Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac se va desfășura din iunie până în septembrie 2013 în clădiri de patrimoniu restaurate din mai multe regiuni ale României, în scopul revitalizării și promovării moștenirii arhitecturale și culturale românești.
Primul concert va avea loc pe 24 iunie 2013, în Casa arhitectului Ion Mincu din București, părintele arhitecturii moderne romanești și al învățământului superior de arhitectură. Concertul de încheiere va avea loc în luna septembrie, la Palatul Bánffy – Muzeul de Artă din Cluj, clădire reprezentativă pentru stilul baroc, opera arhitectului german Johann Eberhard Blaumann.
“SoNoRo Conac” este titulatura generică a întregului proiect, redusă, în mod asumat, la numele unui singur obiect arhitectural - conacul - chiar dacă seria de concerte va fi gazduită și de edificii precum castele sau biserici. Asocierea muzicii cu aceste opere arhitecturale emblematice sugerează nevoia de respect și atentie, de sprijinire și recuperare, inclusiv din partea lumii muzicale, a partimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României.
Printre edificiile de patrimoniu care vor găzdui concertele SoNoRo Conace se numără Castelul Cantacuzino (Bușteni), Vila Golescu (Câmpulung-Muscel), Vila Dobruşa - Crama Avincis (Drăgășani), Portul Cultural Cetate, Conacul Carp (Țibănești), Conacul Bălcescu sau Conacul Udriște-Năsturel (Herești).
În cadrul seriei de concerte, publicul se va putea bucura atât de interpretările unor muzicieni de renume, precum Diana Ketler (pian), Marcelo Nisinman (bandoneon), Erik Schumann (vioară), Răzvan Popovici (violă), Christian Naș (violă), cât și de cele ale unora dintre cei mai talentați tineri muzicieni români, bursierii SoNoRo Interferențe.
Repertoriul muzical va cuprinde piese ale compozitorilor Béla Bartók, György Ligeti, George Enescu, Wolfgang Amadeus Mozart