Miercuri, 12 iunie, Asociaţia “Trăieşte Verde” şi Şcoala nr. 2 Timişoara, în parteneriat cu Retim Ecologic Service, au finalizat proiectul pilot de protecţia mediului „Stele în şcoala mea”: o excursie printre stele, în primul planetariu mobil digital FullHD din România.
Sorina Neaga, coordonatorul de proiect, a spus că obiectivul acţiunilor a fost încurajarea elevilor în colectarea selectivă a deşeurilor uscate reciclabile (carton, hârtie, material plastic) şi pentru a oferi instituţiilor de învăţământ posibilitatea organizării unor activităţi educative, fără a genera în schimb niciun cost pentru achiziţie: este vorba despre o excursie printre stele, în primul planetariu mobil digital FullHD din România. Şcoala generală nr. 2 din Timişoara, şcoală-pilot, a fost cea care a strâns deşeuri reciclabile, de aproximativ 18 tone, din 12 martie (data de lansare a proiectului). Atunci a fost posibilă şi instalarea planetariului mobil la Timişoara, în sala de sport a instituţiei de învăţământ. Aproximativ 550 de elevi, de la clasa pregătitoare şi până la clasa a VIII-a, au trecut pragul planetariului. Aici au aflat de la specialişti multe secrete ale universului, care le erau străine: originea pământului, a soarelui, informaţii despre constelaţii şi galaxii sau despre Telescopul Hubble, unul dintre cele mai importante instrumente din istoria astronomiei, precum şi observaţiile făcute de astronomi.
Operatorul de salubritate Retim din Timişoara a asigurat recipientele destinate colectării, transportului şi valorificării deşeurilor uscate. “Considerăm că proiectul este un mare succes datorită numărului masiv de participanţi (aproximativ 550 elevi) care au strâns o cantitate mare de deşeuri (aproximativ 18 tone), care echivalează cu aproximativ 35 de kilograme de deşeuri uscate pe elev, într-o perioadă de timp extrem de scurtă (3 luni)”, a declarat Sorina Neaga.