* Ratele, anunţate o dată la trei luni
Asociaţia Bancherilor Britanici (BBA) a decis să modifice sistemul de stabilire a dobânzii interbancare de referinţă Libor, în sensul unei transparenţe care să evite manipularea ce a generat un scandal internaţional de amploare în materie, izbucnit anul trecut.
Conform BBA, dobânzile anunţate de băncile membre în comitetul de stabilire a LIBOR, care sunt publicate în fiecare zi, vor fi făcute publice doar o dată la trei luni, pentru evitarea manipulării. Dobânzile vor fi, însă, calculate în continuare zilnic.
Modificarea, care urmează recomandărilor unei evaluări iniţiate de guvernul britanic, va intra în vigoare la data de 1 iulie. Conform schimbării, bancherii nu vor mai putea cunoaşte datele anunţate de băncile concurente şi, drept urmare, nu îşi vor mai putea ajusta dobânzile.
"Refacerea încrederii în dobânda Libor, ca un indice de referinţă, este o prioritate absolută pentru BBA. Am colaborat cu autorităţile de reglementare şi cu guvernul ca să punem în practică reformele necesare", a declarat Anthony Browne, director executiv al BBA.
Anunţarea modificărilor a avut loc la scurt timp după ce o sursă apropiată situaţiei a declarat că autorităţile de la Bruxelles vor ca supravegherea Libor să fie transferată autorităţii europene de reglementare a pieţei financiare (ESMA) de la Paris.
Autorităţile de reglementare de la nivel global caută alternative la dobânda LIBOR, după ce Statele Unite şi Marea Britanie au descoperit că bănci importante din lume au manipulat dobânzile în beneficiul propriu sau cu scopul să pară că sunt mai solide. În acest scandal, "Royal Bank of Scotland" şi "Barclays" din Marea Britanie, dar şi UBS din Elveţia au fost amendate cu un total de 2,5 miliarde de dolari, iar ancheta continuă la mai multe instituţii financiare.
A.V. * Ratele, anunţate o dată la trei luni