-AA+A
Amintirile unui optimist Din cele ce cunoaştem, inginerul economist Edmund Halasz este cel care a avut ideea să se ocupe de inventarierea unităţilor economice din domeniul agriculturii, să descrie, să analizeze anumite aspecte care i se par interesante, să le consemneze şi în final să le aşeze între coperţile unei cărţi, să devină un istoric nu numai sentimental al perioadei care se întinde cam de la anii cincizeci încoace. Faptul este cu atât mai important cu cât lucrurile se uită şi după plecarea unor generaţii ar rămâne riscul să se păstreze doar nişte date statistice seci în evidenţe.
Ne prilejuieşte aceste gânduri apariţia la Editura „Barna S” a unui nou volum al inginerului Halasz, „Ecouri din viaţa unui octogenar”, format A4, color, care impresionează mai întâi ca ţinută grafică, iar după parcurgerea textului cititorul este impregnat de gândurile pozitive ale autorului despre perioada prin care a trecut şi de amintirile plăcute ale oamenilor pe care i-a avut colegi de muncă în unităţile economice de atunci: SMA (Staţiune de Mecanizare a Agriculturii), ferme vegetale, ferme de creşterea animalelor, viticultură şi altele. Nu se desprinde nicio încrâncenare privitoare la fostul regim, cu ale sale; autorul sugerează colectivele ample de oameni care lucrau şi trăiau în condiţiile date atunci, fără să plângă ceva, dimpotrivă, vorbind despre oameni are un tonus bun, o bucurie calmă, pe care numai cei ce-şi iubesc aproapele pot să le aibă. Fiecare dintre foştii săi colegi, aflaţi în conducerea unităţilor economice de atunci, îşi avea responsabilitatea sa, îşi făcea datoria şi se pare că avea satisfacţia muncii împlinite, pe care trebuia să o depăşească, după indicaţiile de partid.
Preocupat de domeniul pentru care s-a pregătit la Facultatea de Agronomie din Bucureşti, Edmund Halasz urmăreşte cu interes şi structurile de după 1989: Oficiul