* Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Tulcea și ai Prefecturii Tulcea au trimis repetate solicitări către București pentru a soluționa criza medicală a bolnavilor psihic din Tulcea
La insistențele oficialilor din Tulcea, cei de la Ministerul Sănătății vor debloca situația în care se găseau pacienții psihiatrilor din județ.
În acest sens, pe site-ul ministerului a fost postat spre dezbatere publică proiectul de ordin și referatul de aprobare peivind modificarea Ordinului 1301/500/2008 pentru aprobarea protocoalelor terapeutice privind prescrierea medicamentelor.
În județul Tulcea, au contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Tulcea numai cinci medici psihiatri, dintre care doar unul cu program de 7 ore. Cel mai mare număr de asigurați cu afecțiuni psihice este înregistrat la cabinetului dr. Mihai Tatu, care este pe primul loc în topul medicilor la prescrierea de medicamente, conform datelor generate de sistemul informatic.
Conform primei variante a ordinului, un medic psihiatru putea prescrie, într-un program de 7 ore, maxim 14 prescripții medicale (după jumătate de oră de consultații).
Cum se rezolvă problema
Conform propunerii din partea celor din Tulcea, Ministerul discută posibilitatea ca și medicii de familie să poată elibera medicamente pentru bolnavii cu afecțiuni psihice, în baza unei scrisori medicale emise de medicul specialist. Mai exact, conform punctului 7 al referatului de aprobare, „protocolul terapeutic (…) se modifică și se înlocuiește potrivit anexei 7: acest protocol se referă la posibilitatea prescrierii de DCI Memantinum de către medicii de familie, pe baza scrisorii medicale a medicilor specialişti neurologi, psihiatri sau geriatri, pentru tratamentul demenţelor“.
Cei care au observații le pot trimite în termen de zece zile de la postarea anunțului (la finalul săptă