Legenda prințesei transformata în lebeda de un vrăjitor rău, în care vraja lui poate fi spulberată numai prin iubirea unui prinț, este întâlnita în basmele mai multor popoare. Inspirat de aceasta legenda Piotr Ilici Ceaikovski a creat muzica unuia dintre cele mai fascinate balete din întreaga lume artistică. Iubitorii dansului se pot bucura, în acest final de stagiune a Operei Naţionale Bucureşti, cu patru reprezentatii ale baletului Lacul lebedelor, în coregrafia lui Gheorghe Iancu, în 21, 23, 26 și 29 iunie, de la ora 19.00.
Mii de spectacole. Sute de interpretări memorabile. Zeci de puneri în scenă. Toate acestea prin „Lacul lebedelor”, izvorul fascinaţiei lui Gheorghe Iancu.
„De la vârsta de nouă ani am văzut toate reprezentaţiile spectacolului Lacul lebedelor, am crescut şi am visat cu acest spectacol. Nu ştiu ce mă fascina...poate măiestria coregrafului Oleg Danovski, dansatorii sau toate împreună.” Gheorghe Iancu
Marele dansator şi coregraf Gheorghe Iancu aduce în faţa publicului bucureştean un spectacol de balet ce şi-a lăsat puternic amprenta în sufletul, dar şi în cariera sa artistică – Lacul lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski. La o distanţă de cinci ani de la naşterea spectacolului, Gheorghe Iancu îşi continuă visul la Opera Naţională Bucureşti, prin punerea în scenă a acestuia, cu o nouă companie de balet a teatrului liric.
„La o reluare, după atâta timp, a spectacolului Lacul lebedelor aş spune că avem o premieră. Compania de balet nu mai este aceeaşi ca la premiera din 2008, am luat-o aproape de la capăt. Bineînţeles, simt acea nervozitate cu privire la reacţia publicului, dar în acelaşi timp am pace, fiindcă ştiu cum a reacţionat data trecută”, a declarat Gheorghe Iancu.
Cheia am găsit-o în Vis
„În momentul în care mi s-a cerut să reiau spectacolul în coregrafia mea, m-am gândit