Scris de Veronica Bursaşiu - Comunicarea cu publicul, trăirile şi emoţia transmisă de micuţă pe scenă fac din Monica un artist cu aură.
Dumnezeu i-a dat talent cu carul. Iar familia a înţeles că trebuie să îl cultive. Profesoara Monicăi, Romina Nemeş, e convinsă că fetiţa este „o speranţă certă în folclorul bihorean autentic. „Născută în urmă cu şase ani în Oradea, dar cu rădăcini din zona Dobreşti, Monica Coita a păşit în lumea cântecului popular la doar trei ani, coordonată pe atunci de educatoarele Cosmina Lezeu şi Daniela Luca. La iniţiativa bunicilor din partea tatălui (care provin din Dobreşti), la patru ani Monica a fost înscrisă la „Clubul copiilor’’ din Beiuş, coordonat de solista de muzică populară Irina Mihoc. Aici i-au fost descoperite talentul şi dragostea de cântec, astfel că, anul trecut, Monica a fost laureată la Festivalul „Oul de Paşti”, unde a obţinut premiul I la secţiunea costume-copii.
Din acest an, Monica este eleva solistei Anamaria Gal, la Palatul Copiilor. La sfârşitul anului trecut, când micuţa a participat la festivalul de colide şi folclor a fost observată şi apreciată în mod deosebit de directorul Ansamblului „Auşana’’, Silviu Botiş, care a rămas impresionat de talentul, pasiunea şi dăruirea Monicăi. La recomandarea domnului Botiş, Monica studiază acum cu solista de muzică populară Romina Nemeş, care a început o muncă asiduă de instruire şi cizelare a talentului fetiţei. După o scurtă perioadă de timp de muncă cu Romina Nemeş, Monica a înregistrat o primă melodie intitulată „Buna me de la Dobreşti” (acompaniament asigurat de Gheorghe Stângaciu). Prestaţia ei şi comunicarea cu publicul sunt pur şi simplu impresionante chiar şi pentru un artist cu experienţă. Monica este deja invitată în spectacole şi emisiuni alături de Ansamblul „Auşana’’. Ea e aplaudată în spectacole la Pria-judetul Sălaj; Tărian- comuna Girişu de Cris;