După cinci ani în care s-au executa lucrări complexe, Casa Memorială Panait Istrati a fost redeschisă pentru public. Situată în Grădina Mare, locaţia este o atracţie permanetă pentru oricine doreşte să afle cât mai multe din viaţa marelui scriitor de limbă română şi franceză născut pe meleagurile brăilene în anul 1884.
Situată în Grădina Mare, locaţia este o atracţie permanetă pentru oricine doreşte să afle cât mai multe din viaţa marelui scriitor de limbă română şi franceză născut pe meleagurile brăilene în anul 1884.
Casa, în vremea în care era şantier
„Redeschiderea Casei Memoriale Panait Istrati este o realizare cu totul deosebită în primul rând în ceea ce priveşte implicare directă a Consiliului Judeţean în tot ceea ce a însemnat lucrările de reabilitare şi consolidare a clădirii iar pe de ală a Muzeului Brăilei care reuşeşte astfel să-l readucă pe Panait Istrati, acasă”, ne-a declarat referitor la acest moment, directorul Muzeului Brăila, prof. univ. dr. Ionel Cândea.
O lungă perioadă Casa Memorailă a avut alte destinaţii decât cea pe care o merita. Astfel în anii 70, aici funcţionau două cercuri ale Casei Pionierilor, iar la subsol erau depozitate carturile pe care pionierii învăţau tainele conducerii auto.
Din anul 1984 clădirea şi-a reprimit oficial calitatea de casă memorială. În anul 2008 a intrat într-un amplu proces de restaurare şi consolidare fiind eliminate toate adăugirile aduse după dispariţia marelui scriitor. Ea se prezintă acum aşa cum era între anii 1930-1935 când era locuită de Panait Istrati.
Oamenii legaţi de Panait Istrati
Încă de la vârsta de 17 ani, Fănel Răileanu, născut la Baldovineşti – satul natal al scriitorului Panait Istrati –, a pornit pe urmele geniului din Bărăgan. S-a luptat din răsputeri şi a reuşit să vadă o c