Cătina este utilizată în industriile alimentară şi farmaceutică, iar fructele ei au un gust acrişor-astringent. Specialiştii susţin că uleiul extravirgin din seminţe de cătină are proprietăţi miraculoase.
Fructele de cătină pot fi consumate ca atare ori sub formă de ceai, sirop sau ulei. "Fructele acestui arbust conţin vitaminele A, B1, B2, B6, B9, E, K şi de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele. De asemenea, cătina este bogată în calciu, magneziu, fosfor, fier şi sodiu", explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Luptă împotriva cancerului
Fructele de cătină conţin, în proporţie de 35%, acid palitoleic - un acid gras foarte important care se găseşte în compoziţia pielii, ajutând la întreţinerea celulelor şi la vindecarea leziunilor. Uleiul extras din seminţe conţine 17% acid oleic, 34% acid Omega 3 şi 31% Omega 6. Cercetările ştiinţifice au avut rezultate promiţătoare în tratamentul ulcerului şi al altor boli gastro-intestinale, precum şi în tratamentul unor afecţiuni genitale. Uleiul de cătină are efecte pozitive asupra sistemului cardiovascular şi reglează nivelul colesterolului. Anumiţi compuşi din scoarţa şi frunzele plantei au efect anticancerigen şi antitumoral, potrivit site-ului www.uleiuri-naturale.ro.
Creşte imunitatea organismului
Proprietăţile antioxidante ale cătinei o recomandă pentru întărirea sistemului imunitar, prevenirea îmbătrânirii, reglarea sistemului endocrin şi a nivelului de lipide din sânge, precum şi pentru reducerea inflamaţiilor.
Proprietăţi terapeutice:
- detoxifierea ficatului
- protecţie împotriva bolilor de inimă
- combaterea stresului
- efect cicatrizant
- creşterea puterii de apărare a organismului împotriva bolilor
- încetinirea îmbătrânirii
Recoma