Salariaţii posturilor publice ERT, a căror difuzare a fost întreruptă de către Guvern marţi seara, continuau să emită miercuri dimineaţa pe Internet şi pe un post local privat închiriat de la partidul comunist, a constatat un jurnalist AFP la sediul televiziunii publice.
În spatele unor banderole şi în urma manifestaţiilor organizate cu o zi înainte, după ce Guvernul a anunţat că va închide posturile publice gestionate defectuos, studiourile încercau să continue să funcţioneze miercuri dimineaţa la sediul ERT din Aghia Paraskevi, la periferia de nord-est a Atenei.
Pe ecran, accesibil pe www.ert.gr şi pe postul local 902 aparţinând partidului comunist KKE, sunt transmise dezbateri cu jurnalişti din cadrul postului despre lovitura pe care au primit-o cu o zi înainte, care lasă fără locuri de muncă aproximativ 2.700 de salariaţi, în contextul în care Guvernul este somat de creditorii ţării să reducă numărul de salariaţi în funcţia publică.
Preşedintele sindicatului salariaţilor Panayotis Kalfayanis a îndemnat la ocuparea clădirii şi a anunţat că va "sesiza justiţia europeană şi justiţia greacă". "Chiar dacă vor să distrugă democraţia, legile se aplică în continuare, iar eu mă voi lupta", a declarat el pentru AFP.
El speră, la fel ca Alexis Tsipras, liderul Syriza (stânga radicală, opoziţie), să obţină retragerea decretului de urgenţă, semnat marţi doar de miniştri din cadrul Noii Democraţii (ND), unul dintre cele trei partide din cadrul coaliţiei guvernamentale.
El încearcă să obţină întâlniri, miercuri la prânz, cu liderul Partidului Socialist PASOK Evangelos Venizelos şi al micii formaţiuni proeuropene de stânga Dimar Fotis Kouvelis, ceilalţi doi lideri ai coaliţiei, existând riscul provocării unei crize politice în cazul în care cei doi refuză să semneze textul.
"Nu există o majoritate în Parlament", subliniază liderul sindic