Complexul Energetic Hunedoara (CEH) merge deocamdată pe profit. Se va schimba situaţia în momentul în care cele patru mine viabile se vor alătura complexului. Atunci este interesant de ştiut dacă directorii complexului vor rămâne aceiaşi sau dacă aceştia vor avea venituri la fel de bune, ca şi până acum.
Astăzi, ministrul vine la inaugurare
Proiectul “Centrala Electrică Paroşeni” este inaugurat astăzi, în prezenţa ministrului Constantin Niţă. Proiectul se va desfăşura pe două subproiecte: Schimbarea tehnologei actuale de colectare, transport şi depozitare a zgurii cenuşii şi cel pentru Instalaţia de desulfurare a gazelor. Un proiect îndrăzneţ al celor de la Paroşeni, în valoare de 65.300.000 de euro, ce se va implementa pe durata a 31 de luni şi va asigura o funcţionalitate a complexului de 30 de ani şi un consum stabil de 700.000 de tone de cărbune. Odată minele incluse în complex, nu se va mai apela la importul de cărbune, decât în cazul în care se trece printr-o perioadă neprevăzută de criză a industriei extractive.
Complexul Energetic Hunedoara asigură aproximativ 5% din producţia de energie electrică a României, având o putere instalată existentă de 1.435 MW şi este singurul mare producător de energie electrică din zona de centru şi nord-vest a ţării.
În strategia naţională în domeniul energiei, pentru CEH este luat în calcul un amplu program de modernizare şi reabilitare a grupurilor energetice şi a instalaţiilor auxiliare, care să permită mărirea duratei de viaţă, creşterea siguranţei şi a eficienţei în funcţionarea şi încadrarea în normele de mediu, producţia anuală preconizată fiind de 5 TWh. Primul pas este făcut la Paroşeni şi se datorează fostei conduceri a Electrocentrale Paroşeni, care a îmbrăţişat ideea modernizării. Cu toate acestea, complexul are în conducere mai cu seamă directori de la Deva, care au câştiguri