Elevii aparţinând minorităţilor naţionale susţin începând de miercuri, 12 iunie, până vineri, proba de comunicare orală la limba şi literatura maternă în cadrul primei sesiuni a examenului de bacalaureat.
Subiectele au fost elaborate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) şi cuprind texte literare şi non-literare, funcţionale şi non-funcţionale, precum şi itemi corespunzători descriptorilor de competenţe din programele pentru bacalaureat. Gradul de complexitate permite tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.
Accesul candidaţilor cu orice tip de lucrări: manuale,dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare este interzis. În caz contrar, candidatul va fi eliminat de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele în cauză au fost folosite sau nu. După intrarea în sală, abolventul extrage un bilet şi primeşte hârtie ştampilată pentru ciornă, iar pentru elaborarea răspunsurilor, fiecărui candidat i se acordă câte 15 minute pentru pregătirea răspunsurilor, iar pentru susţinerea acestora în faţa comisiei, câte 10 – 15 minute.
Rezultatul obţinut de fiecare candidat nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional. Nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă se stabileşte de comun acord de către cei doi profesori examinatori, în conformitate cu descriptorii din programele de bacalaureat şi cu grila cuprinsă în procedurile elaborate şi transmise de CNEE. Suplimentul descriptiv al certificatului de competenţă conţine descrierea competenţelor lingvistice de comunicare ale candidatului şi se va completa în conformitate cu nivelul