Guvernul va introduce Poliţia Fiscală. Miercuri va fi prezentată în prima lectură în cadrul şedinţei Executivului forma legii prin care va fi înfiinţată Direcţia Naţională Antifraudă Fiscală. În total, 2.000 de angajaţi vor lucra în noua instituţie, formată din comasarea Gărzii Financiare şi a vămilor. Marii contribuabili vor fi vizaţi de noul organism de control, iar inspectorii vor avea competenţe de cercetare penală. Executivul speră ca prin această instituţie să combată evaziunea fiscală şi să aducă astfel mai mulţi bani la bugetul de stat.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) se va reorganiza ca urmare a fuziunii prin absorbţie şi preluarea activităţii Gărzii Financiare (GF) şi a Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii structurilor de administrare fiscală, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor, informează Agerpres.
Astfel, Garda Financiară şi Autoritatea Naţională a Vămilor se reorganizează ca structuri fără personalitate juridică în cadrul ANAF, iar preluarea personalului în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sau în structurile subordonate, după caz, se va face în limita numărului de posturi aprobat, în condiţiile legii.
Personalul din cadrul Gărzii Financiare şi ANV care a ocupat, până la data reorganizării, funcţii publice specifice de comisar va fi încadrat pe funcţii publice generale în limita numărului de posturi aprobat pentru ANAF- aparat propriu şi unităţi subordonate, în condiţiile legii.
Potrivit proiectului de act normativ, în cadrul ANAF se înfiinţează Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, structură fără personalitate juridică, cu atribuţii de combatere a actelor şi faptelor de fraudă şi evaziune fiscală. Funcţiile utilizate de Direcţia Generală Antifraudă Fiscală în realizarea atr