Odată la mare căutare, Facultăţile de Jurnalism şi Litere oferă astăzi prea puţine opţiuni de angajare, spun specialiştii în resurse umane. La fel şi Filosofia sau Istoria, în timp ce medicina sau informatica sunt în continuare printre cele mai căutate pe piaţa forţei de muncă. Cu toate acestea, un număr foarte mare de tineri continuă să se îndrepte către domenii care nu le oferă perspective de angajare.
Topul facultăţilor "inutile" pe piaţa muncii este condus de cele cu profil umanist: Litere, Filosofie, Sociologie sau Jurnalism. La polul opus, cele mai căutate specializări de către angajatori sunt cele tehnice, respectiv ingineria, cibernetica şi toate specializările din IT.
"Există câteva secții avantajate pe piața muncii, cum ar fi domeniul IT. În sfera cealaltă sunt domeniile vocaționale, pentru care există o anumită cerere, dar nu în măsură să acopere numărul absolvenților", spune Claudiu Ploscar, specialist în resurse umane.
Un exemplu elocvent în acest sens este Violeta. Tânăra a studiat sociologia în cadrul Universității Babeș-Bolyai și, deși a făcut ani de voluntariat în diferite domenii, tot nu a reușit să își găsească un loc de muncă. Deși prost plătit, învățământul rămâne o variantă mai stabilă pentru tineri. "Am încercat încă din anul 2 de facultate să îmi găsesc un loc de muncă, am fost la numeroase interviuri, dar peste tot mi s-a spus că experiența în voluntariat nu e suficientă, pentru că nu știu ce e un program fix. Aș apela și la domeniul învățământului. Chiar am încercat anul acesta să dau titularizarea. Am trecut de prima probă, urmează probele scrise", explică Violeta Mironescu.
Mult mai norocoşi sunt absolvenții de facultăți tehnice. Ioana a studiat la secția de automatică și calculatoare din cadrul Universității Tehnice. I-a fost destul de ușor să își găsească un loc de muncă, iar salariile, care de multe ori depăşesc 1000