Europenii au rețele și servicii digitale de bază, dar nu beneficiază de principalele beneficii actuale și viitoare ale revoluției digitale din cauza problemelor din sectorul telecomunicațiilor și, în general, de pe piețele digitale europene, după cum reiese din Tabloul de bord anual al Agendei digitale a Comisiei Europene. Situaţia din Europa e departe de obiectivele propuse în Agenda Digitală care are ca termen limită anul 2020. Care sunt cifrele la zi
În cursul acestui an, Comisia va adopta propuneri de măsuri concrete, ca răspuns la o solicitare a Consiliului European de a crea o piață unică a telecomunicațiilor, cu scopul de a aborda problemele identificate conform datelor de care dispunem în prezent.
"Datele arată că, în acest an, cea mai mare problemă este lipsa investițiilor în rețelele de foarte mare viteză și faptul că încă nu există cu adevărat o piață unică în sectorul telecomunicațiilor", spune comisarul european Neelie Kroes. "Problema este clară și răspunsul nostru, prin intermediul pachetului privind piața unică a telecomunicațiilor, va fi de asemenea clar".
Iată câteva dintre principalele concluzii ale Tabloului de bord al Agendei digitale a Comisiei Europene:
Progresele din domeniul internetului:
Aspecte problematice:
Alte constatări:
Tabloul de bord al Agendei digitale pentru 2013 evaluează progresele înregistrate la nivelul UE și la nivel național în ceea ce privește atingerea acestui obiectiv, prin raportare la cele 78 de acțiuni din cadrul Agendei digitale pentru Comisie și la cele 23 de acțiuni pentru statele membre. Raportul se bazează pe datele din 2012.
Au fost efectuate propuneri importante în perioada 2012-2013, în vederea atingerii obiectivelor Agendei digitale. Câteva date:
În 19 decembrie 2012, Comisia Europeană a adoptat orientări revizuite pentru aplicarea normelor UE privind a