Potrivit unor informații făcute publice de către Ministerul canadian al Sănătății, cel puțin 23 de femei cărora le-au fost administrate anticoncepționalele Yaz și Yasmin și-au pierdut viața, cel mai adesea din cauza formării unor cheaguri de sânge.
Medicii şi farmaciştii, care au obligativitatea să semnaleze reacţiile nefaste apărute ca urmare a instituirii unui tratament cu diverse medicamente, suspectează pilulele Yaz şi Yasmin, produse de concernul german Bayer, că s-ar afla la originea acestor decese, consemnează Mediafax, care citează CBC.
Potrivit unui avocat care a lansat un recurs în nume colectiv şi care a fost intervievat de CBC, sute de femei ar putea suferi din cauza acestor produse.
Mai multe mii de plângeri au fost deja depuse, mai ales în Statele Unite, împotriva companiei producătoare, Bayer.
Agenţia americană pentru produse alimentare şi medicamente (FDA) a lansat deja în luna aprilie un avertisment, anunţând că pilulele menționate ar putea avea “un risc crescut de formare a unor cheaguri” de sânge, iar această informaţie va figura de acum încolo pe prospecte.
În 2011, Agenţia Europeană pentru Medicamente a publicat o avertizare identică.
Pilulele Yaz şi Yasmin produse de Bayer se numără printre cele mai vândute de acest gen și conţin drospirenonă şi etinilestradiol, un estrogen foarte utilizat în contraceptivele orale.
Suspiciunile legate de efectele nocive ale contraceptivelor Yaz și Yasmin produse de Bayer vin după ce, la începutul acestui an, informații similare legate de contraceptivul Diane 35 au stârnit îngrijorare maximă în rândul pacientelor, mai cu seamă după ce au fost semnalate mai multe decese ale unor persoane care au suferit accidente trombo-embolice determinate de formarea de cheaguri de sânge în urma tratamentului prelungit cu respectivul produs anticoncepțional.
Sursa info: www.rtv.