Bula speculativă cu obligaţiuni creată de marile bănci centrale prin injecţiile de lichidităţi menite să stimuleze economiile pune în pericol sistemul financiar mondial, a avertizat Andy Haldane, director în cadrul Băncii Angliei.
El a arătat că cel mai mare pericol pentru sistemul financiar ar fi o creştere semnificativă a randamentelor obligaţiunilor guvernamentale. "Cel mai mare risc pentru stabilitatea sistemului financiar mondial este o inversare dezordonată a tendinţei randamentelor obligaţiunilor", a spus bancherul, citat de The Guardian.
Haldane a semnalat faptul că "umbre" ale unei astfel de evoluţii au avut loc în ultimele două-trei săptămâni. "Am spart intenţionat cea mai mare bulă de obligaţiuni din istorie", a spus Haldane, adăugând că "este nevoie de vigilenţă faţă de dezumflarea acestei bule".
Randamentul obligaţiunilor pe termen de zece ani ale guvernului britanic a atins miercuri 2,17%, în creştere faţă de 1,6% la începutul lunii mai.
Dobânzile la obligaţiunile guvernamentale au atins minime record datorită banilor tipăriţi de Banca Angliei şi Rezerva Federală (Fed) din SUA, dar în ultimele câteva săptămâni au început să crească.
Fed a ajuns la active de 3,4 trilioane de dolari
Alan Greenspan, fostul guvernator al Fed acuzat că a creat bula imobiliară, a spus recent Rezerva Federală trebuie să crescă dobânzile şi să îşi reducă activele. Acestea au ajuns acum la 3,4 trilioane de dolari iar Fed cumpără lunar obligaţiuni de 85 de miliarde de dolari.
Băncile centrale au efectuat injecţii masive de lichiditate pentru a stabiliza sectorul financiar şi pentru a stimula creditarea. Dacă reducerea de lichidităţi se va face brusc, atunci aceasta riscă să deraieze revenirea economică. În cazul în care activele devin prea mari, atunci dolarul sau lira sterlină riscă să se devalueze rapid iar d