Misterioasa materie întunecată care ar putea reprezenta majoritatea covârşitoare a materiei existente în Univers, ar putea fi compusă din corespondenţii aproape intangibili ai atomilor, protonilor şi electronilor, susţin oamenii de ştiinţă, informează SPACE.com.
Materia întunecată este o substanţă invizibilă care se pare că reprezintă 5/6 din toată materia existentă în Univers. Oamenii de ştiinţă au teoretizat necesitatea existenţei acestei forme de materie în urma observării efectelor sale gravitaţionale asupra mişcării stelelor şi galaxiilor, scrie Agerpres.
Majoritatea fizicienilor consideră că materia întunecată este formată dintr-un nou tip de particule, unul care interacţionează foarte slab, în cel mai bun caz, cu toate forţele cunoscute de ştiinţă, cu excepţia forţei gravitaţionale. Astfel, materia întunecată nu poate să fie aproape niciodată observată direct, iar şi mai rare sunt cazurile în care particule de materie întunecată se ciocnesc între ele.
Această teorie ar putea însă să nu stea în picioare pentru toate tipurile de materie întunecată. De această dată, unii fizicieni susţin că ar putea exista un nou tip de materie întunecată, ce ar putea reprezenta aproximativ 1/5 din întreaga materie întunecată din Univers, fiind astfel potenţial la fel de răspândită ca şi materia ordinară.
"Nu există niciun motiv suficient pentru a presupune că întreaga materie întunecată din Univers este compusă dintr-un singur tip de particule", susţine unul dintre autorii acestui studiu, Andrey Katz de la Universitatea Harvard.
Aceste noi particule de materie întunecată ar fi reprezentate în principal din "protoni întunecaţi" grei şi din
"electroni întunecaţi" uşori. Aceste particule ar putea interacţiona mult mai frecvent decât alte particule de materie întunecată, formând "atomi întunecaţi" care folosesc "fotoni î