Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a decis retragerea de pe piaţă a anticonceptionalelor “Cilest”, pentru că nu au efect, în timp ce în Canada pilulele „Yaz” şi „Yasmin”, comercializate şi în România, ar fi omorât cel puţin 23 de femei.
Decizia de retragere a contraceptivelor „Cilest” a fost luată după ce fabricantul a descoperit o problemă de calitate la toate seriile fabricate din ianuarie 2011 şi până în prezent. Mai precis, pilulele sunt retrase pentru că nu mai asigură o contracepţie 100%, aşa că este posibil ca femeile care iau aceste pastile să rămână însărcinate.
Pentru că este o problemă de calitate şi nu de siguranţă a pacientului, spun autorităţile, pastilele contraceptive “Cilest” au fost blocate în depozitele distribuitorilor. Aşadar, până când se vor epuiza stocurile puse la vânzare, aceste anticoncepţionale se vor mai găsi în farmacii, informează România TV. În România, autorităţile estimează că 7.000 de femei iau aceste pastile anticonceptionale.
În Canada, cel puţin 23 de femei care luau pilule contraceptive Yaz sau Yasmin au decedat, cel mai adesea din cauza formării unor cheaguri de sânge, potrivit unor documente aparţinând Ministerului canadian al Sănătăţii, a anunţat marţi postul de televiziune public CBC. Potrivit unui avocat care a lansat un recurs în nume colectiv şi care a fost intervievat de CBC, sute de femei ar putea suferi de efecte nocive din cauza acestor produse. Mai multe mii de plângeri au fost depuse, mai ales în Statele Unite, împotriva companiei Bayer, care produce cele două produse. Pilulele se vând şi în lanţurile de farmacii din România.
Agenţia americană pentru produse alimentare şi medicamente (FDA) a lansat deja în aprilie un avertisment, anunţând că pilulele în cauză ar putea avea “un risc crescut de formare a unor cheaguri” de sânge, iar această inf