Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale informează că, până la data de 30 septembrie 2013, statele membre ale Uniunii Europene (UE) trebuie să modifice sau să retragă, atunci când este necesar, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1107/2009, autorizaţiile existente pentru produsele de protecţie a plantelor care conţin clotianidin, tiametoxam sau imidacloprid ca substanţe active, se arată într-un comunicat de presă.
Eventualele perioade de graţie acordate de statele membre în conformitate cu articolul 46 din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 sunt cât mai scurte posibil şi expiră cel târziu la 30 noiembrie 2013, se arată în comunicat.
În data de 25 mai, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) s-a publicat Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 485/2013 al Comisiei din 24 mai 2013 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011 în ceea ce priveşte condiţiile de autorizare a substanţelor active clotianidin, tiametoxam şi imidacloprid şi de interzicere a utilizării şi a vânzării seminţelor tratate cu produse de protecţie a plantelor care conţin aceste substanţe active.
Ecologiştii aduc în vedere faptul că cele trei substanţe sunt nocive pentru albine, în timp pe agricultorii consideră că interzicerea acestor produse sub formă de tratament a seminţelor la culturile de porumb, floarea-soarelui şi rapiţă riscă să determine pierderi importante de producţie făcând aceste culturi neprofitabile.
F. A. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale informează că, până la data de 30 septembrie 2013, statele membre ale Uniunii Europene (UE) trebuie să modifice sau să retragă, atunci când este necesar, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1107/2009, autorizaţiile existente pentru produsele de protecţie a plantelor care conţin clotianidin, tiametoxam sau imidacloprid ca substanţe active, se arată într-un comunicat