Senatorul Haralambie Vochiţoiu este de părere că activitatea spitalelor trebuie suplimentată, iar administraţiile locale care nu au în administrare spitale sau alte unităţi de acest fel, trebuie să se solidarizeze, pentru că şi cetăţenii lor sunt trataţi în spitalele din zonă.
„Asistenţa de sănătate publică reprezintă efortul organizat al societăţii în vederea protejării şi promovării sănătăţii populaţiei. Finanţarea spitalelor din România trece prin momente foarte grele, astfel multe dintre acestea sunt la limita supravieţuirii, iar altele, şi mai grav, se desfiinţează. Consiliile locale sau judeţene nu reuşesc din resurse proprii să finanţeze spitalele din subordinea lor. Ministerul Sănătăţii a alocat fonduri insuficiente sau deloc pentru spitalele din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale, din anul 2010 până în prezent. În aceste momente când sistemul medical este subfinanţat, este necesar a se lua măsuri de atragere de fonduri prin instituirea unei taxe de solidaritate în sprijinul spitalelor din reţeaua autorităţilor publice locale”, se arată într-o expunere de motive a senatorului PP-DD, Haralambie Vochiţoiu.
În principiu, se propune ca autorităţile publice locale care nu au în administrare spitale - deci nu contribuie financiar la întreţinerea şi buna desfăşurare a activităţii unui spital, dar pentru că şi cetăţenii din localităţile respective beneficiază de asistenţă medicală - să contribuie printr-o taxă de solidaritate de 1 leu/ locuitor/ lună, la un fond administrat de Ministerul Sănătăţii şi repartizat spitalelor din această reţea, în funcţie de numărul de paturi.
„Ţinând cont de aceste considerente, propun ca medicii angajaţi în cadrul spitalelor publice să nu poată desfăşura activităţi remunerate sau neremunerate în cadrul unor cabinete medicale individuale private sau în cadrul unor clinici private”, mai a