Vinul produs în judeţ este de bună calitate şi sigur pentru consum, certifică inspectorii vitivinicoli, care mai spun că producătorii au ajuns să-şi declaseze vinul, pentru a putea să-l vândă.
Vin din podgorii renumite, crame moderne, realizate cu sute de mii sau milioane de euro investite în utilaje, pe scurt un domeniu foarte bine dezvoltat, care pune pe piaţă produse de calitate. În spaţiul comunitar se înregistrează însă supraproducţie, iar efectele se simt şi la noi.
„La noi UE a impus mai mult să nu plantăm până în 2015. Obţii drept de replantare doar dacă anterior ai defrişat, cu autorizaţie de defrişare, o anumită suprafaţă”, spune inspectorul din cadrul Direcţiei de Agricultură Judeţene, Florica Bodescu.
Acelaşi drept de plantare pe o anumită suprafaţă se mai poate obţine prin repartiţie de la Agenţia Domeniilor Statului. De altfel, activitatea de reconversie, de renunţare la plantaţiile vechi şi înlocuirea lor cu soiuri stabilite prin ordin ministerial, a primit finanţare substanţială, inclusiv în judeţ, fiind singurul domeniu agricol în care s-au cheltuit toate fondurile destinate măsurii. Producătorii, după ce şi-au pus partea de producţie la punct, se văd acum însă în situaţia de a adopta măsuri extreme pentru valorificarea produselor.
„Sunt producători care se gândesc sau chiar au solicitat declasarea vinurilor cu denumire de origine controlată sau indicaţie geografică, pentru a putea să le vândă vrac, ca şi vinuri de masă”, spune Bodescu.
Asta pentru că vinurile bune, ambalate şi etichetate cu costuri mari de către producători, deşi pe placul consumatorilor, nu şi le permite oricine, clientul de rând preferând vinurile de masă. Pe de altă parte, producţiile înregistrate n-au fost de neglijat. O altă problemă cu care se confruntă cei care au pariat pe viticultură este gustul în schimbare al consumator