Am comis-o și anul ăsta, am fost la cea de-a douăsprezecea ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). Știți deja despre ce discutăm: cel mai mare festival competițional de film din românia, care se desfășoară pe parcursul a zece zile în Cluj, unde găsești la începutul lunii iunie toată floarea cea vestită a cinematografiei românești.
Spre exemplu, anul ăsta ne-am intersectat cu regizorii Lucian Pintilie, Nae Caranfil, Cristi Puiu, Gabriel Aachim, Marian Crișan, dan Chișu, Iulia rugină, actorii Alexandru Papadopol, Monica Bîrlădeanu, Dragoș bucur, Dorian Boguță, Gabriel Spahiu, Ioana Flora, sau cu producătorii ada Solomon, Monica Lăzurean Gorgan și Dan Burlac.
În ceea ce privește invitații străini, putem spune c-am băut vreo trei Mojito în proximitatea argentinianului Sebastián Lelio, regizorul care a cîștigat Trofeul Transilvania în 2007 cu La Sagrada Familia, și că ne-am distrat pe cinste cu Jirí Menzel, regizorul ceh în vîrstă de 75 de ani. Care, pentru a demonstra că încă este plin de vitalitate, în cadrul Galei de închidere, i-a dat, ștrengărește, un șut în fund directorului festivalului Tudor Giurgiu, după ce a mulțumit echipei TIFF care i-a pus în kit-ul pentru invitați și un prezervativ. Mă rog, să nu credeți că am mers la TIFF doar ca să bem cu alți colegi de breaslă, așa cum reiese din fotografiile postate pe site-ul festivalului, ci am văzut și filme.
Ultimul film al lui Chișu, ca să dăm doar un exemplu, intitulat Déjà vu. deloc original, în condițiile în care lungmetrajul cu pricina este filmat, chipurile, cu telefonul mobil (a făcut-o deja Spike Lee, cu un Nokia, în 2008, și se numește Humanity), iar scenariul, altminteri cu potențial, este inspirat din povestea de amor și sex a regizorului cu Mihaela rădulescu, pe care o știm cu toții de cînd am citit-o singuri sub duș.
Pe scurt, este vorba despre cum C