Autorităţile sanitare canadiene au raportat, în ultimii şase ani, 23 de decese şi 600 de cazuri de reacţii adverse severe în rândul femeilor care luau contraceptivele Yasmin şi Yaz, autorizate şi în România, unde, între 2009 şi 2013, au fost semnalate zece cazuri de tromboze venoase.
"În Canada există un raport apărut într-o revistă de specialitate cu privire la reacţiile adverse. Noi nu am luat nicio decizie până acum. Yasmin şi Yaz au autorizaţie de punere pe piaţă în România din 2009. În acest interval, au fost semanalate în zece cazuri de reacţii adverse severe, respectiv tromboze venoase, dar care sunt prevăzute în prospect. De aceea, recomandăm ca utilizarea contraceptivelor să fie făcută numai sub supravegherea medicului prescriptor, iar orice reacţie adversă să-i fie semnalată acestuia imediat", a explicat preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), doctorul Marius Savu.
Potrivit unor documente ale Ministerului Sănătăţii din Canada, citate de CBC News, între 2007 şi februarie 2013, doctorii şi farmaciştii au raportat 600 de cazuri de reacţii adverse şi 23 de decese în care suspectau folosirea contraceptivelor Yaz şi Yasmin. Mai mult de jumătate din femeile decedate aveau sub 26 de ani, cea mai tânără fiind în vârstă de 14 ani.
În 2011, Ministerul Sănătăţii din Canada a emis un avertisment privind riscul de a face cheaguri de sânge, care ar fi de la 1,5 până la 3 ori mai mare în cazul contraceptivelor care conţin drospirenonă, ca Yaz şi Yasmin, faţă de alte anticoncepţionale, potrivit CBC News. În timp ce una din 10.000 de femei care folosesc contraceptive de ultimă generaţie va avea cheguri de sânge, în cazul utilizării pilulelor Yaz şi Yasmin, raportul este de trei la 10.000.
Potrivit unui comunicat al Bayer, care produce contraceptivele Yaz şi Yasmin, compania "susţine pe deplin toate co