Noile conditii de acordare a finantarilor europene in perioada 2014-2020 impun strategii noi de atragere a acestora. Acesta este si motivul pentru care, la finele acestei saptamani, primarul Sucevei, Ion Lungu, se va intalni cu omologul sau din Botosani, Ovidiu Portariuc, pentru a creiona o strategie comuna de atragere a fondurilor europene.
Mai exact, este vorba de un parteneriat intre cele doua zone metropolitane formate in jurul municipiilor resedinta de judet.
„Este foarte importanta realizarea acestei zone policentrice, deoarece prin parteneriatul dintre Zona Metropolitana Suceava si Zona Metropolitana Botosani avem puterea de a contrabalansa Zona Metropolitana Iasi, cu o suprafata mai mare si o populatie mai numeroasa decat avem noi, separat acum. Principiul de finantare pe strategia 2014-2020 este dimensiunea teritoriului si a populatiei. Astazi, favorita pentru atragerea fondurilor europene este Zona Metropolitana Iasi. In masura in care noi venim cu o contrapondere la aceasta zona metropolitana, prin unirea Zonei Metropolitane Suceava cu Zona Metropolitana Botosani, suntem in pozitia de concura cu ei de la egal la egal”, a spus Ion Lungu.
Cele doua zone metropolitane au in comun nu doar marimea si un numar apropiat de locuitori, ci si granitele.
„Limitele Zonei Metropolitane Suceava se intind pana la granita cu Botosani-Salcea, Dumbraveni, Siminicea, Veresti, adica toate care sunt acolo, iar la ei, de asemenea, zona metropolitana cuprinde localitatile pana la granita cu Suceava”, a precizat Lungu.
Din Zona Metropolitana Botosani fac parte localitatile Roma, Curtesti, Mihai Eminescu, Baluseni, Curtesti, Rachiti.
In cadrul unei sedinte cu primarii localitatilor care fac parte din aceasta Zona, primarul Ovidiu Portariuc a solicitat celorlalti primari sa se gandeasca la proiectele comune pentru a fi incluse intr-un portofoliu,