Joi, 6 iunie, a fost zarvă mare la Muzeul Satului din Baia Mare. Elevi rromi, de la Şcolile „Petöfi Şandor” din Coltău şi „Vasile Alecsandri” Baia Mare, alături de mămici, tătici sau bunici, s-au întâlnit cu poveştile lui Creangă. Activitatea este parte a parteneriatului educaţional „Împreună pentru o lume mai bună”.
„Împreună pentru o lume mai bună” este un parteneriat educaţional între
- Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare (dir. prof. Gheorghe Robescu), muzeograf Diana Madar, conservator Malvina Madar (coordonatori de proiect) şi Ilie Gherheş, şef de secţie.
- Şcoala „Petöfi Sandor”, Coltău (dir. Anamaria Moanţă), înv. Teodora Puşcaş (coordonator program) şi Crina Petruş (coordonator proiect), împreună cu toate cadrele didactice care preda la „Şansa a doua”: înv. primar Marcela Zaplac, şi înv. gimnazial secundar - prof. Laura Florian, prof. Sofia Tatu, prof. Andrei Conţiu
- Şcoala Gimnazială „Vasile Alecsandri” Baia Mare (dir. Adina Cosma) şi coordonatorii de proiect înv. Zaplac Marcela şi prof. Daniela Buda.
Povestea bunicii continuă. Ca toate poveştile de la Muzeul Satului, de altfel. Acolo, toate poveştile încep cu „A fost odată…” şi se termină cu „Data viitoare...”
De data asta, cei de la Muzeul Satului din Baia Mare au fost gazde excelente (de fapt, parteneri excelenţi) pentru copiii şi adulţii rromi care învaţă la Şcolile din Baia Mare şi Coltău (adulţii elevi sunt cursanţi la „Şansa a doua” ai Şcolii Petöfi Sandor). Elevii au venit pentru a vedea şcoala bunicii, dar vizita a fost o veritabilă lecţie de literatură. Nu se ştie cum, într-o bătaie de palme, potecile Muzeului Satului s-au umplut cu o grămadă de „Nică” rromi, teribil de zâmbitori şi cuminţi, gata de „furat” cireşe sau pupeze din tei.
A început cu râsete. „Unde a învăţat b