Satele româneşti se confruntă cu dilema păstrării modului de viaţă tradiţional şi recuperarea decalajelor faţă de oraşe, sau mai bine zis a presupusului confort pe care îl oferă oraşul prin accesul facil la utilităţi precum apă curentă, gaze şi canalizare. Nici satele şi comunele de pe Valea Gurghiului nu sunt ocolite de asemenea probleme.
În Comuna Hodac, un proiect în desfăşurare este reprezentat de montarea apometrelor la 950 de branşaţi la reţeaua de apă. „Până acum se plătea o taxă de 100 lei ca un abonament, după ce se montează apometrele se va stabili un tarif pe metrul cub”, precizează Iacob Valentin Marin, primarul Comunei Hodac. Ca proiecte de investiţii şi dezvoltare se mai au în vedere asfaltarea a 550 de metri de drum, un proiect în valoare de 550.000 lei, plus TVA, care constă în construirea unui pod la Toaca, iar pentru canalizare s-a alocat un buget de 415.000 lei, care include şi o staţie de epurare.
Tradiţii de Rusalii la Hodac
În fiecare an, în a doua zi de Rusalii, locuitorii Hodacului, îşi scot din lada de zestre costumele tradiţionale pentru a marca o sărbătoare moştenită din bătrâni, „Udatul nevestelor”. Evenimentul cultural se va desfăşura de la ora 14.00, prima dată la Toaca, deoarece de câţiva ani a început să fie sărbătorită şi în acest sat, iar apoi la Hodac. În programul sărbătorii tradiţionale, pe lângă parada portului popular, va avea loc şi un spectacol folcloric prezentat de Ansamblul „Mureşul” împreună cu artişti şi ansambluri folclorice locale. „În fiecare an, a doua zi de Rusalii are loc la Podul Hodacului „Udatul Nevestelor”, sărbătoare veche de când lumea. În ce constă? Toate nevestele măritate de un an, de la Rusaliile de anul trecut până la Rusaliile de anul acesta, intră într-un joc, într-o horă, unde sunt jucate de altcineva, nu de soţii lor, iar la sfârşitul jocului, bărbaţii respectivi le duc la apă şi f